Shopping Cart
Sonos centrallager set fra et bæredygtighedsperspektiv
Lager og industri
07.05.2024

22.000 kvardartmeter og bæredygtigt

På vores centrallager i Tranås arbejder cirka 25 personer på forskellige afdelinger. På det 22.000 kvadratmeter store lager er der afdelinger til afsendelse, modtagelse af varer, emballering, lagerplukning, montering osv. Alle disse afdelinger arbejder på den ene eller anden måde med bæredygtighed. Overgangen til et bæredygtigt samfund er i gang, og selvfølgelig tilpasser vi os og omfavner en mere bæredygtig tilgang.

 

Bæredygtighed for Sono omfatter ikke kun miljøaspektet, men også social bæredygtighed. Vi ønsker at være en attraktiv arbejdsgiver og arbejdsplads, og for at opnå dette arbejder vi med vores ansattes sikkerhed, øger vores ansattes kompetencer, sikrer gode arbejdsforhold og stræber også efter at være så ergonomiske som muligt. På centrallageret oplever lagerpersonalet dette gennem en række forskellige aktiviteter. Nedenfor er nogle punkter relateret til bæredygtighed, miljø og sociale forhold, som vi aktivt arbejder med og er stolte af at præsentere.

 

Personlige tilpasninger

Vi giver vores lagerarbejdere sikkerhed og de rigtige sko til at beskytte deres kroppe ved at tilbyde kvalitetstøj som skræddersyede sko med både vægtdæmpning i hælen og stålhætte. Ved monterings- og pakningsstationerne står personalet på bløde ståmåtter ved højdejusterbare borde for en ergonomisk og bæredygtig arbejdsstilling for alle, som kan tilpasses den enkelte medarbejder og deres arbejdsopgaver. Der er også løfteanordninger ved monteringsstationerne, der bruges til at undgå tunge løft og belastning på kroppen. Alt lagerpersonale har tilladelse til at køre vores trucks, hvilket reducerer risikoen for ulykker.

 

Transport, emballage og optimering

Når produkterne pakkes og transporteres, bruges brugte engangspaller i standardmål, når arbejdet tillader det. Engangspallerne er så gode, at de kan genanvendes, hvilket lageret vurderer som nødvendigt for at holde pallforbruget nede. Når lange skiver skal transporteres, bruges skræddersyede, selvbyggede paller, hvilket reducerer transportskader og dermed spild. Med mindre spild undgår vi at producere nye, i dette tilfælde skiver, hvilket sparer på vores ressourcer.

Når et produkt skal ud til kunden, bruges der normalt bølgepap som emballage. Bølgepap er mere miljøvenligt end plast og er også nedbrydeligt. Hvor plast anvendes, gøres det omhyggeligt og med så lidt plads som muligt. Når produkterne pakkes ind i plast, bruges strækkfilmplast, hvilket minimerer plastforbruget. Med strækkfilmplasten kan man få mere plast per rulle, da den er meget tynd. Strækkfilmsplast sikrer effektivt produkterne på pallen under transport og opbevaring, hvilket også bidrager til færre skader på varerne. Med færre skader kræves der færre produkter at producere. Når pallene derefter pakkes i lastbilerne, sørger lagerpersonalet for at optimere pladsen mest muligt.

Komponenterne, der kommer ind til vores centrallager, er pakket med filtre i stedet for engangsforbrugsvarer. Der er et retursystem for filtrene, så de kan genanvendes igen og igen.

Lagerpersonalet sørger også for, at skumemballagen, der kommer rundt om produkterne fra underleverandører, f.eks. omkring bord- og stolben, genanvendes, når lagret sender produkter ud til kunderne. I det omfang det er muligt, genanvendes skumemballagen. Det sparer både på miljøet og pengepungen.

Når det kommer til transporter, har vi en aftale med Schenker. Schenker sørger for at have miljøgodkendte lastbiler, der opfylder miljøkravene for Euro 6. Schenkers miljø- og bæredygtighedsarbejde er enormt, og de udvikler konstant deres virksomhed med fokus på fossilfrie brændstoffer, bedre køretøjer, udledningsfrie transporter, transporteffektivitet osv. Det føles godt at samarbejde med Schenker, der har en stor miljøbevidsthed og faktisk kan bidrage til at reducere udledningerne.

 

Energiforbrug

I 2022 blev vores "nye" centrallager færdiggjort. Med flytningen til en ny lokal er der sket en betydelig forbedring med hensyn til energiforbrug. I dag ligger energibehovet pr. kvadratmeter på ca. 22,4 kWh/m2 i elforbrug sammenlignet med ca. 94 kWh/m2 i den tidligere lokal. Det betyder, at der nu kun bruges en fjerdedel så meget elektricitet som tidligere. Når det kommer til opvarmningsforbrug, er situationen også blevet bedre. I dag ligger det på 31 kWh/m2 sammenlignet med 53 kWh/m2 i den tidligere lokal.

Centrallageret i Tranås er blevet certificeret med BREEAM-SE, hvilket er en miljøcertificering, der stiller strenge krav til, at ejendommen væsentligt bidrager til en bedre miljømæssig praksis. Dette er noget, vi er meget stolte af.

Samlet set gøres der meget ud fra et miljømæssigt synspunkt for at omstille til en mere bevidst og bæredygtig drift.